The Burnside Rocket

The Burnside Rocket

Squeezing into Tight Spaces: Engineering a commercial building for one of Portland’s busiest streets

This four-story, mixed-use commercial building is located in Portland’s Lower Burnside neighborhood, along one of the city’s busiest streets.  DCI Engineers provided structural design services for this project, which was made especially challenging by the extremely tight site conditions.  DCI worked with the design team to find solutions that fully maximized the 36’-wide site.

Project Highlights

  • The main level of the building contains retail space, the second and third floors consist of office occupancy, and the fourth floor houses an outdoor garden restaurant.
  • A 554-sf retail mezzanine is framed above the main level on the west end.
  • Utilized a precast floor and roof system to aid construction and maximize the small site area.

Awards/News

Urban Land Institute’s 2011 Award for Excellence Finalist 

Location: 
Portland, Oregon
Square Feet: 
16,200-SF
Stories: 
4
Primary Material: 
Concrete
Leed Certification: 
Platinum
Type: 
Structural
Sector: 
Commercial
Sustainable Design

Social Profiles