Ferris High School

Ferris High School

Revitalizing Education on the South Hill: Engineering a Modernization for Joel. E. Ferris High School

Originally built in 1963, this 266,000-sf modernization and replacement will provide a state-of-the-art structure and campus used to educate approximately 1,800 students in grades 9-12.  Design includes a new two-story building connecting the existing field house and auditorium as well as a complete renovation of the existing auditorium and performing arts building. This new building will highlight three classroom wings connected by a common area and entry lobby with administration offices and a new library. Campus improvements include the civil design of a new 400-stall student parking lot, 176-stall faculty parking lot and a visitor parking lot with parent drop-off area. DCI played a key roll in the planning of traffic and pedestrian flow through the campus. Design and relocation of the athletic facilities include; new tennis courts, new JV and Varsity softball and baseball fields.

Project Highlights

  • Structural design includes a steel frame roof and second floor with the second floor consisting of concrete on metal deck supported by open web steel joists or beams. 
  • The ground floor is a slab on grade.  Exterior walls are storefront system or veneer supported by steel studs.
  • Glulam roof beams are used as a design feature at the entries.
Location: 
Spokane, Washington
Square Feet: 
266,000-SF
Stories: 
2
Primary Material: 
Concrete
Steel
Unreinforced Masonry
Type: 
Civil
Structural
Sector: 
Education

Social Profiles