Phoenix House

Phoenix House

Playing with Light and Shadow: Engineering a house with a dynamic interior

 

DCI Engineers provided structural design services on this two-story residence with a basement level and expansive rooftop gardens. The house was designed to intentionally maximize the interaction of light and shadows to define a very dynamic interior that creates unique and contrasting experiences.

 

DCI designed the concrete beam and shear wall systems, wall reinforcements, and a second level interior concrete bridge connecting the living room and a stair well. The engineers achieved the client’s design requests for gallery-like spaces and embedded hot water radiant heating system.

 

Project Highlights

  • The two-story, 4,329-sf concrete structure contains a basement and garage level.
  • The second floor consists of 3,500-sf spread over three wings with walkways and roof gardens connecting the areas.

Awards

  • 2015 Boston Society of Architects Award for design Excellence, Honor Award
Location: 
Cardiff, California
Square Feet: 
4,329-SF
Stories: 
3
Primary Material: 
Concrete
Type: 
Structural
Sector: 
Residential

Social Profiles