WSU Northside Residence Hall Phase 1

WSU Northside Residence Hall Phase 1

“Northside hall is the epitome of what we are striving to provide, with amenities and community space that will attract and retain students to live on campus.”

Terry Boston, Assistant Vice President for WSU’s Administrative Service

 

Setting the Mark for the Future of Residence Halls: Engineering a LEED® certified student living space for Washington State University

DCI Engineers provided the structural engineering design for this five-story residence hall located on the Washington State University campus in Pullman, Washington. Designed to house 300 students, this residence hall features a variety of dormitory room styles and public space amenities that encourage student community development. This residence hall was constructed around a central courtyard, creating a C-Shaped structure of reinforced concrete and wood framing. Project amentities include a two-story recreation lounge and living room, kitchens and laundry rooms on each floor, and a series of study lounges throughout the building. Northside also offers students the choice of one and two-bedroom units as well as two and four bedroom suites, and provides residents with outdoor balcony space and glass-enclosed common space. 

Project Highlights

  • The structural framing system was comprised of four levels of wood framing over one level of concrete to separate lobby and common space on the first floor from the upper residential levels; cold-formed steel walls around the exterior of the building were required for the support of full-height masonry veneer, and structural steel was utilized at the entrance lobby to accomplish the large open space.
  • At the wood framed levels, corridor and exterior walls were used for bearing, and the use of interior shear walls between rooms was limited to the minimum amount possible to provide future flexibility in how rooms could be configured.
  • Footings and foundations had to be designed to miss, and in some cases bridge, the campus steam tunnel that extends directly under the building.

 

Location: 
Pullman, Washington
Square Feet: 
100,000-SF
Stories: 
5
Primary Material: 
Concrete
Steel
Wood
Leed Certification: 
Silver
Type: 
Structural
Sector: 
Education

Social Profiles