DANA & DAVID DORNSIFE HEALTH SCIENCES BUILDING

DANA & DAVID DORNSIFE HEALTH SCIENCES BUILDING

Community Health: Whitworth University creates a campus within a campus

When complete, this three-story science building will have classrooms and lab spaces for exercise physiology, motional analysis research, anatomy, and simulation. The facility will accommodate Whitworth University’s doctorate-level occupational therapy and physical therapy programs.

 

The DCI team designed the foundation, floor system of composite wide flange beams, a lateral force resisting system of steel braced frames, concrete core for the elevator system, and roof system of wide flange joists and girders. The engineers designed long span floor layouts and utilized BIM 3D modeling to verify beam and column locations and MEP system penetrations.

 

Project Highlights

 

  •      The building will have a partial basement and retaining walls since the facility is built into a sloping site. 
  • Before construction of the building, the project team improved the site’s soil by coordinating excavation and re-layering compact soil.
Location: 
Spokane, Washington
Stories: 
3
Primary Material: 
Concrete
Steel
Type: 
Structural
Sector: 
Healthcare & Science
Education

Social Profiles