Work

Innovation Curve Technology Park

Iconic Shell & Core: Palo Alto’s answer to a Class A office development

Innovation Curve Technology Park is a four-building Class A office campus with a shared courtyard on 13.5 acres of property. Each building features architectural elements that depict an evolution diagram of the innovation process. The "Innovation Curve" weaves from exterior to interior spaces referencing the highs and lows of invention. The interior includes a floating pedestrian bridge, a circular elevator core with exterior lit LED panels, and a sculptural portal to the outdoors.

The basement parking level was built using cast-in-place concrete and post-tension (PT) concrete and utilized for the “lid” slab over the parking space. At the above-grade levels, reinforced concrete shear walls were used to resist lateral forces coming from the above the superstructure and steel framing is used to provide lateral force resistance. A combination of Buckling Restrained Braced Frames (BRBFs) and Special Moment Frames (SMFs) optimize resistance while allowing for an open architectural plan.

Location Pin Icon
Location:
Palo Alto, California
Cube Measurments Icon
Square Feet:
283,000
Building Icon
Stories:
2
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural
Pie Chart Icon
Industries:
Commercial, Life Science & Laboratory
Material Shapes Icon
Primary Material:
Concrete, Steel
Work

Developing a sustainable Class A office campus

The owners aimed for a LEED certified building. The owners wanted an airy, spacious interior built environment with thermal comfort for tenants. Each building's below-grade parking required a concrete lid. Since the owners anticipated life science tenants, there was an emphasis to bring more natural light into the center of the building.

Project Highlights

  • Each building has a two-story glass faced lobby with a wing on each side.
  • Features high-performance shading devices such as cool roofs, glass fin shades, and a covered balcony.
  • The development includes below-grade parking levels for each building.
  • The floor-to-ceiling height is 15 feet.
  • LEED Platinum certified.
  • DCI provided the structural design for the interior tenant improvements.
Innovation Curve Technology Park

  • To form the Innovation Curve, the engineers incorporated radiused HSS beams which also act as gravity framing columns. The client reaped cost savings by using less steel from this 2-in1 functionality.
  • Designed 15-ft slab-to-slab clear heights.
  • The parking lid was achieved with cast-in-place and post tensioned concrete.
  • Detailed solar powered skylight penetrations to add more natural light in the middle of the buildings.
  • The engineering team created a visually thinner lobby roof with upturned trusses - which become part of the mechanical screen.
  • Daylighting and shading features helped the owners achieve LEED Platinum certification.
  • Engineered an interior 90-ft span pedestrian bridge, which used the elevator framing as part of the seismic force resisting system. This helped the client save money on structural steel costs.

Project Team

DCI Jeff20 Brink 021 small cropped itok Lzwd Jtuw
people

Jeff D. Brink

7 16 DCI Headshots 411 small itok Asj76qp S
people

Justin Bettner

Related work

See all
Fairview Research Center
project

Fairview Research Center