Work

The Station at Othello Park

Connected and Accessible Living: Engineering a mixed-use residential building with easy convenience to community transportation

Earning LEED Silver status for The Station at Othello Park represents an important milestone in our commitment to sustainability. As a state-of-the-art, sustainable, transit-oriented development, The Station at Othello Park provides long-term value not only for its tenants and residents, by also for the greater community.”

Steve Rauf, President & CEO of Othello Partners

Transit Oriented Developments: Engineering the next movement in multi-family housing

This eight-story, 488,000-sf multi-family project is an important addition to Seattle’s housing market. Residents have easy access to the city’s link light rail system, as well as many other amenities within the community.

DCI Engineers provided structural and civil design services and coordinated closely with multiple entities to make this project a success. The collaboration helped the project team identify cost-saving opportunities, such as introducing new hardware which would improve details and installation efficiencies during wall construction. The project team also strategized when the building’s at-grade parking level could be built to a smaller footprint than the above-grade levels. DCI worked with the revised economic design and recommended slope-cut excavation, temporary soil shoring, and end-bearing caissons.

The project provides tenants access to a roof top garden and a landscaped courtyard for outdoor gathering purposes. The building was designed following BuiltGreen recommendations and has achieved a LEED® Silver rating. DCI’s civil work includes providing large and inviting sidewalks due to the pedestrian orientated nature of the project as well as providing a wet utility due diligence study, civil MUP documents, construction documents, and street improvement plans.

Location Pin Icon
Location:
Seattle, Washington
Cube Measurments Icon
Square Feet:
488,000
Building Icon
Stories:
8
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural, Civil
Pie Chart Icon
Industries:
Commercial, Multi-Family Residential
Material Shapes Icon
Primary Material:
Concrete, Wood

Project Highlights

  • Includes 351 apartment units over street-level commercial space and parking. Contains a rooftop garden, as well as a landscaped courtyard on the third floor.
  • Civil design included large and inviting sidewalks in order to accommodate the pedestrian oriented nature of the project.
  • Required early coordination with Seattle’s SoundTransit and Seattle Public Utilities, due to the construction of the light rail project and significant revisions to Martin Luther King Jr. Way and Othello Street frontages.
  • Utilized proprietary deflector sleeved screws for non-structural walls and pre-fabricated panelized framing systems.
  • DCI supported a team strategy to install end-bearing caissons to distribute loads of the at-grade parking level foundation walls and footings.
  • LEED® Silver

Latest work

See all
The Cooper 1
project

The Cooper

Waterfront Place Apartments
project

Waterfront Place Apartments

Placentia Veterans Village 001
project

Mercy Placentia Veterans Village