Work

Mercado del Barrio

Celebrating Heritage Through Design: Engineering a new mixed-use property in a developing, culturally historic area of San Diego

Located adjacent to the historic Chicano park and Coronado Bridge in the Barrio Logan area of San Diego, California, Mercado del Barrio is a new, mixed-use, residential project that is the cornerstone of redevelopment occurring south of downtown San Diego. The project includes a residential/parking structure, a stand alone commercial/restaurant building, and a grocery designed by others. The main building combines parking and residential, using a combination of podium and wrap construction. The first level is concrete with parking and live-work lofts. The concrete parking continues for four levels in the center of the building with a ring of podium slab at the exterior supporting an additional three stories of wood framed residential. The upper residential floors are configured in a “wrap” around the parking core, and uses timber framing. The commercial portion of the building will be Type V wood and is located at ground level with the clubhouse, office, and leasing center at the second level. A “tot-lot” play area is located on the upper level of the parking structure serving residents in the residential portion of the building. Total square footage for the project is approximately 210,000-sf with 210 parking stalls and 92 affordable residential units. Other project amenities include a plaza with stage, a supermarket, and other retail space by others.

Location Pin Icon
Location:
San Diego, California
Cube Measurments Icon
Square Feet:
209,000
Building Icon
Stories:
4
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural
Pie Chart Icon
Industries:
Multi-Family Residential
Material Shapes Icon
Primary Material:
Concrete

Project Highlights

  • An innovative combination of podium and wrap construction allowing easy access to the parking garage and combinations of residential types.
  • Approximately 48,000-sf of commercial space.
  • A long span framing parking configuration was chosen to allow for a clear and open structure.
  • The parking garage will be constructed of cast-in-place concrete.
  • The lateral force resisting system consists of shear walls located at the interior and perimeter of the building.

Awards/News

  • Award of Excellence from the American Planning Association California Chapter

Latest work

See all
For Web St Andrews Sipprelle 1
project

St. Andrew’s School—Sipprelle Field House

For Web Villanova 2
project

Villanova University - The Commons

For Web NEWARK CC 2
project

Newark Civic Center