Work

TCA Architects Bardeen Pavilion

Mass Timber Element: Warehouse workspace gets natural interior

The building owner and office tenant completed a single-story, tenant improvement project which comprised of an interior mass timber pavilion (cross laminated timber and glulam elements) built within an existing commercial warehouse space. The mass timber elements are featured in the main conference and kitchen area.

DCI Engineers was the primary structural engineer who designed the CLT system, coordinated the roof framing plan, detailed the shear wall connections, and beam and column connections. The engineers detailed how the pavilion system’s penetration cut outs interfaced with the existing skylights. The mass timber pavilion transformed the warehouse space into a warmer work environment.

Location Pin Icon
Location:
Irvine, California
Cube Measurments Icon
Square Feet:
11,500
Building Icon
Stories:
1
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural
Pie Chart Icon
Industries:
Commercial, Sustainable Design, Tenant Improvements
Material Shapes Icon
Primary Material:
Wood

Project Highlights

  • The structure is considered Orange County’s first mass timber pavilion.
  • From a sustainability view, the mass timber pavilion kept 22 metric tons of carbon from entering the atmosphere.

Project Team

Maggie headshot204 18 web itok AYEK Oh S
people

Maggie Carlson

Fritz Liedtke Ethan Martin 008 web itokm4 Sjtvl3
people

Ethan Martin

Latest work

See all
Linn Benton Community College
project

Linn-Benton Community College –Chinook Hall

Winslow KTGY Architects
project

The Winslow

Hellen Diller Anchor Morris Adhmi Architects
project

UC Berkeley Helen Diller Anchor House