Work

Vaisala

New HQ: Company’s most environmentally progressive office building in US

Weather technology company, Vaisala, established a US headquarters in Colorado to attract the region’s high-tech savvy workforce to produce their quality environmental measurement products. Vaisala staff now occupies the two-story office facility, which includes exposed cross-laminated timber ceilings and efficient building systems. The rooftop solar panels help the tenants achieve low energy consumption.

As Engineer of Record, the DCI structural team designed the hybrid framing systems of cross laminated timber (CLT) ceiling/flooring, steel brace frames and beam framing, and CMU shear wall cores. The CLT floor system spans 15 feet, reducing the number of beams needed for the design. The team designed the floor systems to mitigate vibration by cantilevering steel beams over columns to add fixity, and by detailing precision connections for the steel and CLT elements.

Location Pin Icon
Location:
Louisville, Colorado
Cube Measurments Icon
Square Feet:
35,000
Building Icon
Stories:
2
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural
Pie Chart Icon
Industries:
Commercial, Mass Timber, Sustainable Design
Material Shapes Icon
Primary Material:
Concrete, Steel, Masonry, Wood
Work

Hybrid framing systems

  • Structural design needed to accommodate ductwork without penetrating the CLT floor and ceiling systems.
  • Floor and ceiling design criteria required long spans.

Project Highlights

  • The steel system was designed with prefabricated openings to accommodate a flexible ductwork configuration which did not cover up the exposed CLT ceiling or penetrate the wood.
  • The building’s grand stair case is constructed out of CLT.
  • The high roof plan is constructed out of steel and metal deck materials to create 30-foot cantilevers.
  • Parking lot for 100 vehicles.
Vaisala6

DCI structural team designed the hybrid framing systems of cross laminated timber (CLT) ceiling/flooring, steel brace frames and beam framing, and CMU shear wall cores. The CLT floor system spans 15 feet, reducing the number of beams needed for the design. The team designed the floor systems to mitigate vibration by cantilevering steel beams over columns to add fixity, and by detailing precision connections for the steel and CLT elements. The steel system was designed with prefabricated openings to accommodate a flexible ductwork configuration which did not cover up the exposed CLT ceiling or penetrate the wood.

Jones harry 90 2 jpeg itok Uu2p R0 TW

Harry Jones, II

Principal, Denver

PE, SE, LEED AP

Latest work

See all
The Cooper 1
project

The Cooper

Waterfront Place Apartments
project

Waterfront Place Apartments

Placentia Veterans Village 001
project

Mercy Placentia Veterans Village