Work

Hutton Elementary

Historic Preservation: Hutton Elementary freshens up for 600 students and community

Spokane Public Schools modernized the learning environment of Hutton Elementary, which was originally built in 1921. The project team refurbished the exterior Spanish colonial-style entrance, exterior stucco finishes, existing classroom areas, and the clay tile roof; strengthened the unreinforced masonry unit walls; reinforced floor systems of the original gym for an occupancy change; and arranged a common corridor to link the existing school to the new eastern addition of classrooms, multi-purpose room, kitchen, gymnasium, and support spaces.

DCI Engineers analyzed the existing structural framing and building integrity, reviewed the 2012 International Building Code requirements, and provided voluntary upgrade options for the client. For the steel framed addition, the engineers designed the foundation, lateral system, floor framing, roof framing systems, and exterior wall systems.

Location Pin Icon
Location:
Spokane, Washington
Cube Measurments Icon
Square Feet:
61,172
Building Icon
Stories:
1-2
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural
Pie Chart Icon
Industries:
PK-12, Seismic/Adaptive Renovation
Material Shapes Icon
Primary Material:
Concrete, Steel, Masonry, Wood
Work

Expanding and modernizing an existing learning environment

The project required maintaining the school's original Spanish Colonial architecture while adding a new back-of-house expansion. The site of the school has a high water table, which required engineering workarounds for creating a new elevator stop to the existing boiler room.

Project Highlights

  • The renovations and new addition meets Washington State Sustainable Schools Protocol.
  • Engineers detailed HSS strongbacks and reinforcement framing to strengthen and tie-in URM walls to the roof framing.
  • The structural systems of the new addition are isolated from the existing building with a seismic isolation joint.
  • A new mechanical mezzanine was built in the existing attic.
  • The project team added a foundation drain to the existing cellar-type boiler room in response to the site’s high water table.
  • The project team configured a below-grade elevator stop a few feet above the boiler room floor, with a set of stairs extending the rest of the way to the ground level. The value-added design mitigated the cost of more rock excavation and the need for an elaborate foundation drain.
Hutton Elementary

To connect the expanded areas with the original building, an existing corridor acts as the common area to route foot traffic to the new multi-purpose room, gym, and classrooms. The area where the existing building level meets with the expansion is a split level configuration. DCI Engineers reinforced the floor systems for the occupancy change. For the existing building, DCI analyzed the existing structural framing and general building integrity; and detailed the HSS strongbacks and reinforcement framing to strengthen and tie-in the URM walls to the roof framing. The project team designed a foundation drain to the existing cellar-type boiler room to address the site's high water table. The team configured a below-grade elevator stop a few feet above the boiler room floor, with a set of stairs extending the rest of the way to access the ground level. This was a value-added design that mitigated the cost of more rock excavation and the need for an elaborate foundation drain.

DCI Crow0678 web itokn4 Zg NTTS

Craig T. Crowley

COO/Vice President, Spokane

PE, SE, LEED AP

I’ve always appreciated the ‘work hard/play hard’ mentality at DCI, the team approach to determining innovative and cost-effective design and helping our clients achieve successful projects. I also cherish the many friendships that I’ve been so lucky to find with our clients, employees, and other consultants within the construction industry.”

Latest work

See all
The Cooper 1
project

The Cooper

Waterfront Place Apartments
project

Waterfront Place Apartments

Placentia Veterans Village 001
project

Mercy Placentia Veterans Village