Work

University of Oregon Student Recreation Center

Students feel the energy of the facility … there is a little bit of a ‘wow factor.’”

Making A Home Away From Home: Innovative structural designs for the student recreation center of the future

The University of Oregon’s Student Recreation Center exemplifies DCI Engineers’ ability to overcome significant design challenges to produce efficient structural designs. Large two-story deep trusses – one 30’ and the other 18’ – were utilized to create an immense columnless space for three basketball courts suspended over an Olympic-sized swimming pool.

Location Pin Icon
Location:
Eugene, Oregon
Cube Measurments Icon
Square Feet:
150,000
Building Icon
Stories:
3
Geometric Shapes Icon
Service:
Structural
Pie Chart Icon
Industries:
Higher Education, Recreation & Entertainment, Sports
Material Shapes Icon
Primary Material:
Concrete, Steel

Project Highlights

  • The $50 million project involved a structural overhaul of an existing 40,000-sf building built in 1959, as well as 110,000-sf of new construction that ties together three existing buildings to create a state of the art campus recreation center.
  • Incorporating new construction with old required accommodating two different building codes during seismic evaluation – ASCE 41 for the older building and ASCE 7 for the new construction.
  • The facility features new cardio and fitness spaces, a three-court gymnasium, an aquatic center with Olympic-sized swimming pool, two-story locker room, large natatorium, group exercise rooms and meeting room suites.
  • The expansion primarily consisted of concrete over metal deck construction, but utilized a wide variety of steel and concrete design methods, including precast hollow core planks, mild flat slabs, custom pipe trusses, and open web still joists. Concrete shear walls, masonry shear walls and braced frames make up the building’s lateral system.
  • The center is vying to become the third college recreation center in the country to be LEED® Platinum certified and features an old pool that has been converted into a cistern to collect rainwater for reuse throughout the building.

Latest work

See all
Linn Benton Community College
project

Linn-Benton Community College –Chinook Hall

Winslow KTGY Architects
project

The Winslow

Hellen Diller Anchor Morris Adhmi Architects
project

UC Berkeley Helen Diller Anchor House